Ludomani i Danmark

Ludomani i Danmark

Ludomani er stigende i Danmark, hvilket måske skyldes de mange online spillesider og de fristende tv-reklamer. Eller er der måske andre ting, der stikker dybere end dette? Bør udbydere gøre mere for at gennemskue og udelukke folk, som spiller for meget, eller findes der andre løsninger? Læs med i denne uges udgave af Det Gode Livs nyhedsbrev.

Stigende antal af online spillere

Det kan være en sjov og hyggelig beskæftigelse at spille om penge. Men for nogle mennesker, kan det udvikle sig til spilleproblemer og ludomani. Spændingsrusen omtales ofte som den største faktor ved afhængighed.

Online spil fylder mere og mere på det danske spilmarked. I 2012 udgjorde online spil 31% af det samlede spilmarked i Danmark. Dette tal er pr. 2019 steget til 54%. Altså en stigning på hele 23%.

Heraf vælger danskerne i højeste grad mobilen, når de spiller. Hele 61% af al spil i Danmark foregår over mobilen. Forklaringen på dette er simpel. Det er blevet nemmere og hurtigere at spille på mobilen. Man har den altid ved sin side, og den er altid med på farten.

Faktisk har vi i Danmark indtaget andenpladsen over lande i Europa, som spiller mest online, kun overgået af Sverige. Det er nogle skræmmende tal, og formentligt er disse tal ikke blevet mindre siden 2019.

Visse undersøgelser og studier under coronapandemien har vist at flere er begyndt at spille online og investere i aktier. Dette er sket på baggrund af ensomhed, kedsomhed og en forøgelse af fritid.

Bliver der gjort nok for at gennemskue ludomani?

Det estimeres, at der i Danmark er ca. 125.000 risikospillere, hvoraf ca. 10.000 lider af ludomani. Disse tal opstod fra en SFI-rapport af spillemyndigheden fra 2016. Desværre er disse tal nok ikke blevet mindre.

Men hvad kan der egentligt gøres for at reducere antallet af personer, som rammes af ludomani? Politikerne har tidligere diskuteres forslaget om forbud mod spillereklamer på tv, men dette har endnu ikke ført til en lovgivning. Tidligere har forbud mod reklamer vist sig effektivt med bl.a. alkohol og cigaretter. Så hvorfor ikke også med casino og betting?

Limitering bruges forkert...

De største bettingfirmaer forbeholder sig retten til at limitere sine kunder. En såkaldt begrænsning på dansk. Faktisk opstod dette redskab for netop at komme organiseret spil og ludomani til livs, men lige lidt har det hjulpet.

Faktisk har flere sager om begrænsning set dagens lys. Her er det faktisk spillere, som vinder “for meget” som bliver begrænset, og dermed kun har mulighed for at spille for meget små beløb. Oprindeligt var redskabet beregnet til det stik modsatte.

Man har mulighed for at begrænse og udelukke sig selv. Kun meget få gør dog dette, inden det har taget overhånd, eller det er for sent. Umiddelbart tænker man, at hvis betting-siderne kan se, hvem der vinder stort, kan de vel også se, hvem der taber stort?

Årsager til ludomani i Danmark

Der er ingen tvivl om, at nogle mennesker har lettere ved at blive afhængige end andre, men hvad er årsagen til dette? Spændingsrusen bliver sværere og sværere at opnå, hvilket er grund til, at man ser risikospillere gamble oftere og for større beløb. På den måde opnås der stadig spændingsrus.

Desværre er dette også vejen til store tab og muligvis gæld. Der findes kun én vinder i bettingverdenen, og det er på den lange bane bettingfirmaer selv. 

Hvis man misbruger spil, er der oftest nogle psykisk underliggende årsager til hvorfor. Spil bliver dermed en flugtvej fra noget, som gør ondt, eller som man ikke selv forstår. Ligesom med andre afhængigheder, er dette den største årsag til, hvorfor misbrug og afhængighed opstår.

Statistikker fra Spillemyndigheden.

Spørgsmål?

Telefonen er altid åben. Ring anonymt døgnet rundt.