ADHD og hash

Indholdsfortegnelse

Hvilken virkning har hash på ADHD, er der større risiko for at udvikle et misbrug af hash, når man har ADHD, og er det egentlig farligt at kombinere ADHD-medicin og hash? Det er nogle af de spørgsmål, du kan få svar på her på vores temaside om ADHD og hash, hvor vi går i dybden med emnet, så du forhåbentlig kan blive meget klogere.

Om hash og ADHD

Det anslås, at 1-3 % af voksne i Danmark har ADHD. Nogle får diagnosen i løbet af barndommen, andre først i voksenlivet, og andre igen har symptomerne på ADHD, men får aldrig en officiel diagnose og derfor sjældent den fornødne hjælp, der skal til for mange for at leve et godt liv med ADHD. 

I stedet for professionel hjælp og ADHD-medicinering i samarbejde med lægen, vælger nogle at selvmedicinere med alkohol eller euforiserende stoffer som eksempelvis hash. Det er desværre meget afhængighedsskabende – særligt for personer med ADHD. Det kan føre til et decideret hashmisbrug, der kan være svært at slippe ud af igen på egen hånd. 

Hvordan hjælper hash på ADHD?

ADHD er kendetegnet ved et højt energiniveau, kropslig og følelsesmæssig uro, impulsivitet, tankemylder og en tendens til at blive hurtigt irritabel. Da hash har en sløvende effekt, virker hash beroligende for mange med ADHD, der oplever mere ro i kroppen og eksempelvis får lettere ved at tøjle temperamentet – eller at sove om natten, når de har røget hash inden sengetid. 

Samtidig har hash og andre misbrugsstoffer indvirkning på niveauet af dopamin i hjernen. Når man har ADHD, ser dele af hjernen anderledes ud end hos mennesker uden diagnosen, og de områder af hjernen, der er lave på dopamin, vil reagere på opkvikkende stoffer som koffein, nikotin, kokain og amfetamin samt på beroligende stoffer som morfin, alkohol og hash.

Intensiv døgnbehandling

Døgnbehandling er den mest intensive og effektive måde at behandle alkoholisme.

Hvorfor bliver man lettere afhængig af hash, når man har ADHD?

Mennesker med ADHD er i større risiko for at udvikle et misbrug af hash og andre stoffer end mennesker uden ADHD. Dels er nogle mennesker med ADHD mere impulsive og dermed tilbøjelige til måske at træffe hurtige og dårlige beslutninger, og dels kan det være svært for mange med ADHD at opnå følelsen af at lykkes i livet, fordi kravene fra omverdenen er for svære at honorere. Her kan stofferne blive en nem vej til at opnå et skud dopamin – en ’belønning’ til hjernen – som ellers er udfordrende at finde andetsteds, når hverdagen kan føles umulig at navigere i. 

Det skal dog nævnes, at det ikke er alle med ADHD, der er lige højt disponerede for at udvikle et hashmisbrug, da ADHD også viser sig forskelligt fra person til person. Er man ikke svært impulsstyret eller adfærdsforstyrret på grund af sin ADHD, er man kun i moderat risiko, hvorimod en person med en højere grad af adfærdsforstyrrelse eller impulsstyring vil være tilsvarende højere disponeret for udvikling af misbrug. 

Er man i højere risiko for udvikling af hashmisbrug, når man tager ADHD-medicin?  

Nej, tværtimod viser det meste forskning på området, at behandling med ADHD-medicin hos børn virker præventivt mod udvikling af senere misbrug. Omvendt kan ubehandlet ADHD føre til angst, der disponerer til udvikling af misbrug af eksempelvis hash. Hos mange unge med angstlidelser er det netop en uopdaget og/eller ubehandlet ADHD- eller autismespektrum-forstyrrelse, der gemmer sig bag angstsymptomerne. 

Må man kombinere hash og ADHD-medicin?

Det frarådes generelt at kombinere ADHD-medicin med andre stoffer, da virkningen er uforudsigelig og ofte forskellig fra person til person alt efter tolerance, dosering og den enkeltes fysiologi. 

Nogle af de potentielle risici ved at kombinere hash og ADHD-medicin, der begge påvirker hjernens dopaminsystem, er:

  • Psykiske bivirkninger som angst, forvirring, søvnbesvær, paranoia og problemer med koncentrationen.
  • Fysiske bivirkninger som svimmelhed, kvalme, øget hjertefrekvens og blodtryk, hovedpine og appetitændringer. 
  • Nedsat effekt af ADHD-medicinen i forhold til, hvad du er vant til. 

Misbrugsbehandling, når man har ADHD

Har man ADHD, er det sjældent nok at komme i almindelig hashmisbrugs-behandling, da behandlingen ikke fjerner de udfordringer, som ADHD fører med sig. Derfor er det gavnligt med en kombination af misbrugsbehandling og regulær ADHD-behandling i form af ADHD-medicin og ADHD-coaching hos en psykolog. 

Har du et blandingsmisbrug, der eksempelvis omfatter alkoholafhængighed, skal behandling oftest gribes anderledes an, da der kan være behov for afrusning samt behandling af eventuelle abstinenser, før der kan rettes fokus på de øvrige problematikker. Som før nævnt har mange med ADHD svært ved at sove, og er man vant til at ryge hash inden sengetid for at kunne falde i søvn, skal man måske have ordineret en form for sovemedicin i stedet. På den måde kan et behandlingsforløb se ud på mange forskellige måder, når det handler om ADHD og hash, og vi sørger selvfølgelig for at planlægge et forløb, der passer til din konkrete situation.  

Få mere viden om hashmisbrug hos unge

Selvom hashmisbrug langt fra kun er et problem blandt unge, er der mange, der stifter bekendtskab med hash for første gang i ungdomsårene. Presset på de unge er stort, og det er også i denne aldersgruppe, at mange for alvor mærker de udfordringer, som ADHD giver i form af rastløshed, koncentrationsbesvær, temperamentsproblemer, indre uro med mere.  Er man udfordret, vil man ofte søge fællesskab blandt andre med lignende udfordringer, og dermed blive introduceret til hash eller andre stoffer herigennem. 

Bliv klogere på unge og hashmisbrug her, og se eventuelt også listen over tegn på hashmisbrug, hvis du står som pårørende til en, som du mistænker er på vej ud i eller allerede har udviklet et misbrug af hash. 

Har du brug for rådgivning, eller ønsker du at komme i behandling?

Hos Det Gode Liv tilbyder vi professionel misbrugsbehandling målrettet forskellige typer af misbrug. Vi er også en rådgivende enhed, og du kan ringe eller skrive til os helt anonymt og uforpligtende, hvis du som pårørende eller misbruger har behov for nogen at snakke med. Vi har stor erfaring med både ADHD og hash og gør vores bedste for at hjælpe dig godt videre uanset hvilken situation, du befinder dig i. Kontakt os på tlf. +45 72 100 800, eller send os en besked nederst på siden her – så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt.

Indholdsfortegnelse