Gamingafhængighed | Er dit barn afhængig af spil?
Hvornår er man afhængig af computerspil og gaming?
De fleste regner nok ikke med, at man kan blive afhængig af gaming og den virtuelle verden. Men gaming er ikke desto mindre en meget aktuel afhængighed, som påvirker den mentale tilstand, og som rammer millioner af mennesker rundt om i verden.
Forskellen på et sundt og et usundt forhold til gaming er den effekt, det har på livet. Typisk vil en gamingafhængig have problemer af forskellige grader rent personlighedsmæssigt, familiært, socialt, uddannelsesmæssigt, erhvervsmæssigt og på andre områder, hvor vedkommende ikke fungerer som normalt.
Normalt vil en diagnose på gamingafhængighed blive stillet over en periode på ca. 12 måneder. Dette skal dog understøttes af en gradvis negativ udvikling på de førnævnte områder. En diagnose kan også stilles før, hvis tilstanden er derefter.
Råd & vejledning
Hvordan udvikles gamingafhængighed?
Konsolspil og computerspil er designet ved hjælp af adfærdspsykologi. Det vil sige, at spillet er designet til at fange spillerens opmærksomhed og give en fordybende og opslugende oplevelse, som får hjernen til at frigive dopamin. Ved overforbrug af denne form for stimulering kan der forekomme drastiske ændringer i, hvordan hjernen fungerer.
Den virtuelle verden i dag kan til tider være så altomsluttende, at man nemt kan miste fornemmelsen af tid og sted i timevis. Spillene giver mulighed for at flygte til et sted, hvor fremskridt sker øjeblikkeligt, og hvor man er i sikkerhed og i kontrol. Dette er med til at skabe, udvikle og fastholde spil- og gamingafhængighed.
Gaming, skinbetting og lootboxes
De fleste ved sikkert godt, at spiludviklerne i dag tjener styrtende med penge. Men det er nok de færreste, der ved, hvordan de gør det. Over de sidste par år er der sket en voldsom udvikling indenfor såkaldte micro-transaktioner og ”lootboxes”, som i nogle lande er blevet ulovlige, da det anses som gambling.
En simpel måde at forklare dette på er, at man som gamer betaler et som regel højt beløb og modtager herefter en præmie. Man kan være heldig at modtage en god præmie, eller man kan købe sig fattig uden at modtage noget, der svarer til værdien. Der er med andre ord ingen garanti for overhovedet at få det, man søgte – og deraf kommer gamblingelementet ind. I Danmark anses dette ikke for gambling, men eksempelvis i Belgien, er det blevet ulovliggjort.
Vil du vide mere om begreber som lootboxes og skinbetting, så kan du læse videre om det og blive klogere på, hvordan koncepterne har indvirkning på den afhængighedstendens, vi tydeligt oplever omkring unge og gaming i dag
Er dit barn eller du selv afhængig af gaming?
Virtuelle spil er i dag en integreret del af mange både voksne og unges hverdag, men for nogle tager spillet overhånd med negative konsekvenser til følge. Derfor er det afgørende, at vi ikke er bange for at tale med de unge omkring deres spilvaner og den økonomi, som for nogen bliver en naturlig del af det at game konsol- og computerspil.
Hos Det Gode Liv får vi mange henvendelser fra bekymrede forældre og unge, der føler behov for hjælp til et problematisk forbrug af gaming. Derfor har vi her samlet nogle af de tegn og faresignaler på gamingafhængighed, som vi oftest ser – og som du som pårørende kan bruge i samtalen med dit barn.
Send os en besked
I Danmark kan man endnu ikke få diagnosen “gamingafhængig” Dette er dog undervejs, og bliver formentligt etableret i løbet af de næste par år.
Man kan derimod gå ind og vurdere i hvilket omfang at gaming har fået konsekvenser for ens liv, og på baggrund af dette, træffe en beslutning om behandling.
Terapi vil som regel være den fortrukne behandling og dette kan foregå både som døgnbehandling og ambulant behandling.
Hos Det gode liv kigger vi på de bagvedliggende årsager til hvorfor en person spiller for meget computer, således kommer vi hele vejen rundt om afhængigheden.