Hvordan motiverer du en alkoholiker
Er du pårørende til en alkoholiker, og har du brug for hjælp til at motivere vedkommende til at gå i behandling? Der findes nogle grundregler for, hvordan du bedst muligt konfronterer en alkoholiker. Det er vigtigt at være konkret og forberedt, når man tager den svære samtale – det vil forbedre dine chancer for at lykkes.
Hvordan motiverer du en alkoholiker til at gå i behandling?
De fleste pårørende har oplevet gentagne løfter om at stoppe eller i hvert fald nedsætte forbruget. Det er som regel en dårlig løsning på problemet, der som oftest ender med, at alkoholikeren bryder sit løfte. Alkoholikeren er afhængig, og har brug for hjælp til at komme ud af sit misbrug.
En alkoholiker træffer sjældent selv et valg om at gå i behandling, oftest er det de pårørende, som tager beslutningen om alkoholbehandling. Den afhængige kan have svært ved selv at se, hvor slemt problemet egentligt er, du må derfor ikke lade vente til, vedkommende selv indser, at han/hun har brug for hjælp.
I stedet bør du forberede dig på at konfrontere den afhængige med problemet. Dette kræver, at du er konkret, konsekvent og at du har en løsning klar i form af et behandlingstilbud.
Sådan motiverer du en alkoholiker
Når du skal konfrontere en alkoholiker, kan du forvente at blive mødt med benægtelse. Dette er en naturlig forsvarsmekanisme, som alkoholikeren bruger for at beskytte sig selv og for fortsat at kunne drikke alkohol.
Forsøg så vidt muligt at lægge låg på dine følelser, og undgå at være moraliserende. På den måde skaber du det bedste udgangspunkt for dig selv, når du vil motivere en alkoholiker til at gå i behandling.
Nedenfor har vi samlet en liste over de ting, du kan tage med i dine overvejelser, når du skal konfrontere og motivere en alkoholiker.
- En alkoholiker kan ikke hjælpe sig selv. Du skal som pårørende derfor stille krav om behandling – Du kan med fordel have et tilbud klar. Kontakt Det gode liv for konsultation.
- Overvej hvilke konsekvenser det bør have, hvis den afhængige ikke vil tage imod hjælp. Man kan ikke tvinge en person til at gå i behandling, du er derfor nødt til at beskytte dig selv og evt. børn, hvis udfaldet ikke bliver som ønsket. Vær afklaret omkring dette.
- Undgå tomme trusler – Det er vigtigt, at du er troværdig, og at du kan sætte handling på de ting, du siger. Vær konsekvent og direkte når du skal konfrontere den afhængige.
- Konfrontér aldrig den afhængige i påvirket tilstand, dette vil kun medføre diskussioner. Vælg i stedet et tidspunkt hvor alkoholikeren er ædru, evt. efter en druktur. Her vil vedkommende typisk være fyldt med skyld og skam og være mere åben for en dialog.
- Fortæl den afhængige, hvordan alkoholforbruget har påvirket jeres hverdag, forhold og familieliv. Det er vigtigt, at du kender din egen grænse og får sagt fra – der er ikke andre, der gør det for dig.
Dette skal du vide om motivation
Motivation er en kortvarig følelse, som kommer og går. Det betyder, at du kan føle dig meget motiveret i dag, men det er ikke sikkert, du har den samme motivation i morgen. Det er dermed vigtigt, at man handler, mens man er motiveret. På den måde skaber man en forpligtelse for sig selv.
Som pårørende kan du med fordel lave en konkret aftale med Det gode liv, som du kan fremlægge for den afhængige – I kan også sammen ringe og lave en aftale med os. Det giver som regel en god ro og tryghed, at vide hvad man har i udsigt, og hvornår man kan opstarte et behandlingsforløb.
Skal vi hjælpe jer?
Vil I gerne vide mere om alkoholbehandling hos Det gode liv? Ring allerede i dag og få en snak med en af vores rådgivere – Bestil evt. en tid til forsamtale hos en af vores terapeuter.
Send os en besked
Vi besvarer alle henvendelser senest næstkommende hverdag. Hvis man ønsker en hurtigere kontakt må man gerne ringe på vores hovednummer eller bruge vores live chat.