LSD
Indholdsfortegnelse
LSD er et af de mest kendte psykedeliske stoffer, men hvad er LSD egentlig, og hvilken virkning har LSD på kroppen? Få mere viden om LSD-stoffet her, hvor vi har samlet alt, hvad der er værd at vide om LSD.
Hvad er LSD, og hvad er det lavet af?
LSD (Lyserg-Syre-Diethylamid) er et kemisk fremstillet og stærkt psykedelisk stof, der også blot går under navnet ”Syre”. LSD-stoffet fås både som dråber, som tabletter og som såkaldte ”frimærker”, der er små firkanter af papir med stoffet på, der lægges ind på tungen eller sluges helt. Sidstnævnte er ofte letgenkendelige, da de typisk er dekoreret med masser af farverige mønstre og motiver.
LSD er et meget kraftfuldt stof, og det kræver derfor kun en meget lille dosis for at mærke en effekt.
LSD-virkning – hvad gør LSD?
LSD er et hallucinogent stof, der giver en slags psykoselignende tilstand. Ens oplevelse af verden bliver forvrænget, og man kan derfor opleve at se, høre og mærke ting, der ikke er der. Dette kaldes for et syretrip.
Nogle hallucinationer tager udgangspunkt i den virkelighed, man står i, når man tager stoffet, så man blot oplever en let forvrænget version, men at tage LSD kan også være som at træde ind i en helt anden verden, hvor alting er forandret. Måske hører du stemmer eller får nogle bestemte tanker, der beder dig om at gøre noget eller giver dig lyst til at gøre noget, du ellers ikke ville have gjort i upåvirket tilstand.
Ved rusens start vil du almindeligvis mærke kvalme og døsighed. Både din temperatur, din puls og dit blodtryk kan stige, og dine pupiller vil udvides. Virkningen af LSD kan variere meget fra gang til gang og alt efter dosis. LSD tager 30-60 minutter om at ”virke”, men giver til gengæld en forholdsvis lang rus på ca. 6-12 timer – sommetider endnu længere.
LSD er nemt at overdosere
LSD har en meget stærk effekt selv i mikroskopiske mængder. Faktisk er så lidt som én titusinde-del af et gram nok til at give en kraftfuld rus. Altså langt mindre end, hvad man er i stand til at se med det blotte øje. Det betyder også, at LSD er virkelig nemt at overdosere, da det nærmest er umuligt at vurdere hvor meget af LSD-stoffet, man reelt indtager.
Intensiv døgnbehandling
Bivirkninger ved LSD
Der kan være flere alvorlige bivirkninger ved brugen af LSD. Den psykosetilstand med voldsomme hallucinationer, som mange oplever under påvirkning af LSD, kan efterfølgende give angst og paranoide tanker, fordi LSD’en har rykket ved ens verdensbillede og har gjort det vanskeligt at skelne mellem fantasi og virkelighed. Dette forstærkes yderligere af, at nogle oplever flashbacks i lang tid efter, at de sidst har indtaget LSD. I værste tilfælde kan LSD føre til en mere permanent psykotisk tilstand.
Læs mere om potentielle LSD-bivirkninger her.
Afhængighed af LSD
Der er ikke forskningsmæssig evidens for, at LSD skulle være fysisk eller psykisk afhængighedsskabende eller give abstinenser på samme måde som en lang række af andre stoffer. Dog bliver man som bruger hurtigt tolerant over for virkningen af stoffet, og mange vil derfor have tilbøjelighed til at øge deres dosis fra gang til gang for at opnå den ønskede rus. Det er her, det for alvor kan ende med slemme skadevirkninger.
Vil du gerne stoppe med at tage LSD, eller står du som pårørende til en med LSD-misbrug? Bliv klogere på mulighederne for LSD-behandling her, eller kontakt os i dag for en anonym samtale om det, der fylder hos dig lige nu.