Xanax
Indholdsfortegnelse
Hvad er Xanax, hvad gør stoffet ved kroppen, og hvilke konsekvenser er der ved et længerevarende Xanax-misbrug? Få alt den viden, du har brug for om Xanax her, og kontakt os, hvis du ønsker professionel hjælp til at slippe din Xanax-afhængighed.
Hvad er Xanax?
Xanax går også under navnet Alprazolam og er et korttidsvirkende benzodiazepin, der bruges til behandling af angst eller panikanfald. Det er et af verdens mest ordinerede beroligende lægemidler og bruges primært til kortvarige angstproblematikker- og anfald, da længere tids brug giver stor risiko for at udvikle afhængighed. Xanax er ulovligt i Danmark, men er et populært middel blandt misbrugere, da det er hurtigtvirkende, og man dermed effektivt kan opnå den ønskede rus.
Xanax-virkning – hvad gør Xanax ved kroppen?
Xanax virker ved at hæmme aktiviteten i centralnervesystemet. Samtidig øger Xanax virkningen af en neurotransmitter med navnet gamma-aminobutansyre, der regulerer den mængde af signaler, som sendes til hjernen. Det betyder, at hjernen udsættes for færre nerveimpulser, hvorved symptomer på angst eller panik dæmpes, og hjernen bedre kan slappe af.
Når Xanax indtages oralt, har det virkning inden for 30 minutter, og virkningen varer som regel mellem 4-6 timer alt efter dosis.
Er Xanax farligt?
Ja, det kan sagtens være farligt at tage Xanax, selv hvis man følger de anvisninger, man har fået af lægen. Man udvikler hurtigt tolerance over for Xanax, der er et utroligt vanedannende lægemiddel. Det kan derfor være fristende gradvist at øge dosis eller hyppighed for at opnå samme effekt som hidtil eller opnå en mere markant rus. Tages Xanax anderledes end anbefalet og igennem længere tid, er der især stor risiko at udvikle en medicinafhængighed, der potentielt kan lede til overdosering af stoffet, hvilket kan have en dødelig udgang. Det anbefales derfor altid kun at tage Xanax i en kortere periode – og altid i samråd med lægen –
for at mindske risikoen for at udvikle et Xanax-misbrug.
Læs også: Hvad er afhængighed?
Intensiv døgnbehandling
Må man blande Xanax med alkohol eller opioider?
Xanax bør aldrig kombineres med alkohol, da både alkohol og Xanax er beroligende midler. Det samme gælder i forhold til at blande Xanax og opioider. Beroligende rusmidler sænker blodtryk og hjertefrekvens og har en sløvende effekt, der øger risikoen for, at du stopper med at trække vejret, går i koma eller kommer ud for en ulykke, eksempelvis ved fald eller i trafikken. Et misbrug af Xanax kan derfor være meget farligt i kombination med både lejlighedsvist indtag af alkohol og decideret alkoholisme.
Symptomer på overdosis af Xanax
Som før nævnt er det nemt at udvikle et misbrug af Xanax, der kan lede til livstruende overdosering. Det er dog også muligt at overdosere ved lejlighedsvis brug af Xanax, hvis ikke man følger de anvisninger, der er givet af læge eller anden behandler. Symptomer på overdosering af stoffet varierer fra person til person og også alt efter den dosis, der tages, men de typiske tegn på overdosering er:
- Søvnighed
- Svimmelhed
- Forvirring
- Uklar tale
- Generelt nedsat bevidsthed
- Problemer med at koordinere forskellige dele af kroppen
- Svage muskler
- Langsom vejrtrækning eller problemer med overhovedet at trække vejret
- Lavt blodtryk
- Langsom puls
- Kvalme eller opkastning
Ring altid 112 med det samme ved den mindste mistanke om, at du selv eller en, du kender, har taget en overdosis. Symptomerne kan udvikle sig hurtigt, og det er derfor vigtigt at få den rette hjælp i tide.
Hvilke bivirkninger er der ved Xanax?
Xanax kan godt give bivirkninger, selvom stoffet tages korrekt efter anvisning. De fleste bivirkninger opleves dog i tilfælde, hvor Xanax ikke bruges hensigtsmæssigt eller tages som en del af et misbrug. Blandt de mest almindelige bivirkninger er:
- Træthed
- Svimmelhed
- Tørhed i munden
- Irritabel adfærd
- Depression
- Koncentrationsbesvær
- Hukommelsesbesvær
- Muskelsmerter
Oplever du bivirkninger, der gør dig utryg, bør du altid søge lægehjælp med det samme. Grænsen mellem almindelige bivirkninger og mere alvorlige helbredsproblemer ved brug af Xanax er nemlig meget hårfin. Særligt hvis du misbruger stoffet ved at tage høje doser eller bruge stoffet hyppigt og over længere tid, er der ikke langt fra de almindelige bivirkninger til symptomer på overdosis.
Xanax-abstinenser – når man forsøger at stoppe
Ligesom ved mange andre stoffer kan det give abstinenser, når man forsøger at stoppe sit Xanax-misbrug. Især hvis misbruget har stået på over længere tid, og kroppen derfor har udviklet en fysisk afhængighed af stoffet, som den vil reagere på, når den ikke får stoffet længere. Det kan derfor være en god idé at lægge en plan for udtrapning af Xanax-misbruget i samarbejde med din læge eller dit behandlingssted. Vælger du alligevel at stoppe med at tage Xanax fra den ene dag til den anden, kan du typisk forvente følgende tegn på abstinenser:
- Kvalme og opkastning
- Søvnløshed
- Ængstelighed og uro
- Hovedpine
- Rysten
- Hjertebanken
- Svedeture
Abstinenserne kan vare alt fra et par dage til flere uger alt efter, hvordan dit misbrugsmønster har set ud, og dermed hvor afhængig af Xanax, din krop har været. Din alder og generelle helbredssituation spiller også ind på, hvordan abstinenserne vil vise sig hos dig. Det kan føles som en tung omgang at komme igennem, og det er derfor hensigtsmæssigt, at du ikke er alene, men har professionel hjælp eller et godt netværk omkring dig til at støtte op.
Anonym rådgivning og behandling af Xanax-afhængighed
Er du Xanax-misbruger eller pårørende til en, der er? Så kan du altid ringe eller skrive helt uforpligtende og anonymt til os for at få en snak om din situation. Ønsker du behandling, kan vi vejlede dig i de forskellige muligheder og få dig godt i gang med enten ambulant behandling eller døgnbehandling.
Vi skaber et professionelt og trygt miljø for dig, der misbruger eller står på sidelinjen som familiemedlem eller ven til en, der er havnet i misbrug, og vi gør vores bedste for at møde dig i de behov, du har. Kontakt os på tlf. +45 72 100 800 døgnet rundt, eller skriv til os via formularen nederst her på siden. Så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt!